Säkerhet: Svårare än att flyga till månen?

Jonas Stewén 29 februari, 2024
Jonas Stewen Hero

När jag räknar på det så har jag jobbat inom säkerhetsområdet i över 20 år. Fast det var ju såklart innan cyberhajpen. På den tiden var det kommunikationssäkerhet, krypto och IT-säkerhet som man arbetade med, numera är det mer cybersäkerhet, NIS2 och ransomware det pratas om, tillsammans med AI då.

Därmed inte sagt att området inte är komplext, men när man lyssnar kan man ibland tro att det är svårare än att flyga till månen.

När vi ändå är inne på trender så upplever jag att branschen fortsätter att följa en trend där projekt växer och blir onödigt komplexa. Samtidigt finns det en tydlig trötthet kring jätteprojekt och överkomplicerade saker, bara ordet cyber kan få många att hålla för öronen och sticka huvudet i sanden.

Det grundar sig nog i den exponering som området får i samband med olika incidenter som kablas ut på olika media. Tyvärr hör man väldigt sällan att något positivt om området, ”no problem – no story”. Det säljer ju inte lika bra antar jag. Därmed inte sagt att området inte är komplext, men när man lyssnar kan man ibland tro att det är svårare än att flyga till månen. Det är så komplext och svårt att det nästan inte tjänar till att dra i gång alls, för om nån dag är läget helt annorlunda ändå, och då kommer du bli utsatt oavsett – så varför ens bry sig. Raljerar lite såklart. Men en sak som jag ser som viktig för mig och vårt säkerhetsbolag är att driva utvecklingen åt andra hållet. Att göra det så enkelt, effektivt och förståeligt som möjligt för våra kunder, läsare, besökare och intresserade.

Hellre flera mindre initiativ där resultatet kan mätas och ge effekt än en stora otydliga projekt som ska lösa allt på en gång.

Vi har tagit fram begreppet ”No Nonsense Security” som vi alltid utgår ifrån. Det innebär i korthet att vi lovar att inte komplicera, bidra till hajpen eller sprida skrämselpropaganda utan i stället systematiskt jobba för att informationssäkerhet och cybersäkerhet ska vara enkelt att förstå och förklara för alla. Hellre flera mindre initiativ där resultatet kan mätas och ge effekt än en stora otydliga projekt som ska lösa allt på en gång. En naiv önskan ifrån mig kanske, men tänk om vi hade kunnat se några positiva exempel där organisationer eller personer har lyckats under 2024. Någon som accepterar utmaningen?

Har du tankar och frågor om No Nonsense Security så hoppas jag att du hör av dig till mig