Årsresumé 2021

Daniel Fyhr 1 februari, 2022

Efter ett 2020 som präglades av stora och snabba förändringar, har vårt nya normala under 2021 blivit vardag, något som självklart även har påverkat behovet av informationssäkerhet anpassad för hemmaarbetarens verklighet.

På Secify fortsätter vi att utvecklas utan att tumma på glädjen

Jag är otroligt stolt över vår resa ihop med våra kunder det gångna året. Vi tror och hoppas att ni gillar vårt pragmatiska arbetssätt och filosofi, där bolagets kärnverksamhet måste prioriteras och säkerheten anpassas därefter.
Internt kunde jag inte vara gladare över de personer vi lyckats knyta till oss som inneburit en rejäl ökning av personalstyrkan, samtidigt som vi lyckats behålla vårt familjära och glada klimat. För oss är tempoväxlingen under dagen det viktigaste vi har; att ha riktigt roligt tillsammans under raster och verkligen våga öppna upp, för att därefter återgå till verkligheten med ett knivskarpt fokus.

2021 är året då Secifys stolthet, plattformen Safestate, fick egna vingar

I april 2021 lanserade vi Safestate, som samtidigt blev ett eget bolag i Secify group. Safestate är en unik plattform som innehåller de viktigaste verktygen inom teknisk, mänsklig och organisatorisk säkerhet.
Plattformen togs fram för att passa den som av olika anledningar inte har möjlighet att anställa eller anlita konsulter för att arbeta med informationssäkerheten, utan behöver enkla, automatiserade verktyg.
Vi är stolta över alla de kunder och partners som tycker att Safestate är lösningen för dem, och kanske lite särskilt glada över samarbetet med Sveriges största försäkringsbolag, Länsförsäkringar, där vi nu har den stora äran att hjälpa deras företagskunder.

Efterfrågan på penetrationstester ökade rejält

Det kanske inte ska ses som en skräll att efterfrågan på just pentester ökat något otroligt under ett år då attacker, med fokus på ransomware och phishing, fortsatt öka (vi har haft förmånen att leverera hela 600% fler pentester under 2021 jämfört mot 2022).
Pentester har av de kunderna upplevts som ett väldigt konkret sätt att arbeta med säkerheten och många har också behövt påvisa säkerhetsnivån för ledning och andra nyckelpersoner. Här har ett resultat från ett pentest varit en värdefull pusselbit.

Ett roligare sätt att höja medvetenheten hos verksamheten

Ett av de bästa sätten för att ha riktigt kul på en arbetsplats är att lämna utrymme för nya idéer och våga testa och experimentera. Ett sånt kreativt utlopp ledde till att vi under hösten fick testa vår första Cyber War Game hos en av våra kunder.

Allt fler väljer att implementera ledningssystem för informationssäkerhet

Inom världen av standarder är det vanligt att ha certifierat sig inom ex. arbetsmiljö eller kvalitet – nu ser vi att implementering av ledningssystem för informationssäkerhet ökar rejält. En vanlig standard är ISO27001, men det finns alternativ för de som tycker att den känns för omfattande.

Ett av de bolag vi under 2021 haft äran att hjälpa hela vägen till en certifiering är WinLas i Falköping. Läs gärna mer om deras upplevelser i deras blogginlägg

Utbildningsfilmer

Du missade väl förresten inte vår julklapp för 2021? En samling utbildningsfilmer, perfekta för att höja medvetenhetsnivån internt för 2022:

YouTube

Vi tror på fortbildning och vidareutveckling! Kika gärna in på vår YouTube-kanal där du kan lära dig mer om bl.a. pentester och dataskydd:

Nu tar vi oss an 2022 och hoppas på ett år då ännu fler bygger bättre säkerhet runt sina tillgångar!

Allt gott,

Daniel Fyhr

VD | Secify by Sweden AB